Instaview

Jeg bliv kontaktet for noget tid siden om jeg ville medvirke i et instaview om det, at springe ud som homoseksuel i en sen alder.

Det er der kommet dette her ud af.

Dann sprang ud som 40-årig:

“Jeg følte mig som en egoist”

Dann Jørgensen brugte de første 40 år af sit liv på at prioritere andres følelser før sine egne, før det til sidst blev for meget for ham. Da han begyndte at tænke over, hvordan han selv havde det, nåede han frem til, at han måtte skilles, fordi han var homoseksuel.

 Det er en helt almindelig fredag. Årstallet er 2014, og Dann Jørgensen er 40 år gammel.

 Han sidder i sofaen. Hans kone sidder i den anden sofa, og deres to sønner ligger på gulvet. Der er ’Vild med Dans’ i fjernsynet. For familien er det en helt normal fredag aften, men Dann har en knugende fornemmelse af, at der er noget, der ikke er, som det skal være. 

 ”Ægteskabet havde haltet i lidt tid, og jeg kunne mærke, at det ikke gik så godt. Jeg fik en vild følelse af, at det her ikke var mit liv. Jeg havde altid gjort, som andre forventede uden at mærke efter, hvad jeg selv ville. Og det var ikke det” siger Dann, der i dag er 45 år.

 Det var ikke den aften, han endegyldigt erkendte, at han var homoseksuel. Men mistanken satte gang i en større tankestrøm. Og da han første begyndte at overveje sin seksualitet, blev han fyldt med frygt for omverdenens reaktioner. Dann var bange for at sidde alene tilbage bagefter.

 ”Jeg tænkte på, hvordan jeg skulle komme videre, for jeg sad med hus, kone og børn. Jeg overvejede hele tiden, hvordan de ville reagere. Jeg nåede dog frem til, at jeg var nødt til at springe ud uanset risici. Det var jeg nødt til at bruge noget tid på at bearbejde og gøre mig selv klar til at håndtere.”

 Konen blev overrasket

Dann tog sig sin tid til at tænke det hele igennem og var ofte plaget af skam og skyldfølelse over at skulle rive tæppet væk under det fundament, familien havde i Næstved.

“Jeg følte mig som en egoist, fordi jeg skulle gøre andre kede af det, for at gøre mig selv glad. Det tog mig lang tid at acceptere. Men jeg var nødt til det, for jeg kunne ikke gøre andre glade uden selv at være det.”

Dann forberedte sig grundigt på den samtale, hvor han skulle bede sin kone om skilsmisse. På forhånd havde han forestillet sig to scenarier. Enten ventede hun på, at han bad om skilsmisse, eller så ventede hun på selv at gøre det.

 Det havde også strejfet hans tanker, at hun var glad og tilfreds med deres forhold. Det kunne Dann ikke forestille sig. Men det var hun.

“Jeg rev tæppet væk under hende. Jeg kunne ikke få mig selv til at sige, at der i virkeligheden var en helt anden årsag. Det fortalte jeg hende først tre måneder senere. Hun blev meget skuffet over, at jeg havde ventet med at fortælle det. Men jeg troede, det var det rigtige at gøre.”

 Hans kone gennem 20 år var den eneste, der endte med at blive overrasket over, at Dann sprang ud som homoseksuel i en alder af 40. Hans forældre havde set den komme.

“Min far havde mange gange spurgt min mor, om det var en mulighed. Hun blev træt af at høre på det til sidst og bad ham lade den ligge, da jeg var blevet gift og havde fået børn. Man kan godt sige, at de blev overraskede, men så alligevel ikke, fordi tanken havde været der tidligere.”

 Det kom heller ikke bag på nogen af Danns venner.

“De fleste sagde bare, at det var på tide og spurgte mig, hvorfor det tog så mange år. Det var kun min kone, som jeg havde været sammen med i 20 år, der ikke så den komme, og det er jo paradoksalt. Alle reagerede også positivt, så min frygt blev hurtigt gjort til skamme.”

 

Som at være 15 år igen

I jagten på at finde ud sig selv og sin seksualitet, bevægede Dann sig ud på internettet og oprettede en profil på datingsitet boyfriend.dk, der er målrettet bi- og homoseksuelle mænd. Han fik hurtigt bekræftet, at han var til mænd.

“Efter en af de første gange, jeg havde prøvet noget med en mand, gik jeg derfra med tanken om, hvorfor det havde taget mig så mange år at finde ud af det. Det var fantastisk, og jeg følte mig som en teenager igen. Der var så mange nye følelser og ting, jeg skulle lære.”

Danns udspring som homoseksuel var en del af en større proces, hvor han skulle finde sig selv. Seksualiteten faldt på plads, og Dann fik en mandlig kæreste få måneder efter sin skilsmisse. Men det forsinkede resten af processen.

 ”Jeg lærte meget om mig selv i det forhold, og vi havde en god tid sammen. Men det er først her det seneste års tid, hvor det bare har været mig, at jeg er landet helt på den anden side. Det har været nogle turbulente år med mange flytninger,” siger Dann, der flyttet fem gange på fem år.

 Det sidste års tid har givet Dann tid til at udforske homomiljøet og prøve nogle ting, som han ikke havde haft muligheden for tidligere. I august sidste år var han for første gang til Copenhagen Pride.

 ”Det er det fedeste, jeg har prøvet. Alle snakkede med hinanden, og alle var, som de havde lyst til at være. Jeg har en ting med højhælede sko, og dem rendte jeg rundt i hele dagen. Det har jeg ikke gjort før. Det var fest og den fedeste dag hele sommeren.”

 

Kiggede på mænd i Ugens Rapport

Dann ved ikke, hvorfor det tog ham 40 år at erkende, at han var homoseksuel. Han havde en god ven, der sprang ud i en tidlig alder, men ellers var der ikke andre at spejle sig i.

 ”Havde tiden været en anden, eller havde der været andre i min omgangskreds, så var det måske gået anderledes,” siger Dann og fortsætter:

 ”Nutidens unge er meget mere frisindede. Det kan man jo se i realityprogrammer, hvor drengene render rundt og kysser på hinanden for sjov. Det er der ikke noget ekstraordinært i længere. Det var noget andet i min generation og for dem, der er endnu ældre.”

 Men Dann er ikke i tvivl om, at han har løjet for sig selv. Og han har været god til det.

 

”Min far holdt Ugens Rapport, og det var absolut ikke damerne, jeg kiggede på i det blad. Jeg har også flere gange sendt lange øjne efter en mand, men der brugte jeg undskyldningen, at jeg kiggede på hans tøj, fordi jeg arbejder i den branche. Men jeg skubbede det bare væk, indtil jeg sprang ud,” siger Dann og fortsætter:

“Jeg har gemt mine følelser væk i en grad, jeg i dag synes er skræmmende. Det har jeg tænkt meget over. Jeg følte ikke, at mit ægteskab var en løgn. Men ved at få kone, børn, og et hjem gjorde jeg, hvad jeg troede, andre ville have mig til. Men ingen krævede andet af mig, end at jeg var glad. Og det er jeg nu.”

One thought on “Instaview

  • Kiss

    så fint beskrevet, dit liv som det var og er nu . din mor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *